Новини сайту

У ЄС починає діяти централізоване митне очищення імпорту

У ЄС починає діяти централізоване митне очищення імпорту

MT UNDI -
Кількість відповідей: 0

69

Стартувала перша фаза впровадження системи Централізоване митне очищення імпорту (CCI).

Нова трансєвропейська система, яка була запущена з 1 липня, спрямована на забезпечення цифровізації централізованого процесу митного очищення на європейському рівні, як визначено у Митному кодексі Союзу (UCC). Вона доступна для використання європейськими підприємствами у Болгарії, Естонії, Іспанії, Люксембурзі, Латвії, Литві, Польщі та Румунії. Інші держави-члени планують поступово приєднатися до системи наступного року.

«Централізоване очищення є одним із найбільш суттєвих спрощень UCC, що дозволяє економічним операторам подавати митну декларацію на товари до контролюючої митниці в одній державі-члені, які фізично подаються до митниці в іншій державі-члені. Усі контакти здійснюються з контролюючою митницею, яка діє як «єдине вікно». Обробка митної декларації та фізичний випуск товарів координуються між митними органами, що беруть участь» - Прес-служба ЄС.

Система забезпечує безперебійний електронний обмін інформацією між задіяними митними органами, знижуючи адміністративне навантаження на митні адміністрації держав-членів під час обробки митної декларації імпорту. Наприклад, вона скорочує кількість задіяних суб'єктів, спрощує процес ввезення товарів до ЄС та гарантує, що підприємства ЄС можуть використовувати спрощення CCI у цифровому середовищі.

Перший етап системи CCI дозволить автоматизувати опрацювання стандартних митних декларацій для розміщення товарів, фізично представлених митниці в митному органі іншої держави-члена, під випуск для вільного обігу, митного складування, внутрішньої переробки та кінцевого використання.

Компанії ЄС від впровадження системи отримуватимуть такі вигоди:

- прискорене митне оформлення товарів, що імпортуються;

- скорочення кількості митних процедур, тобто. відсутність процедури транзиту;

- скорочення адміністративного навантаження за рахунок єдиного контакту;

- економія коштів за рахунок централізованих процесів, що забезпечують прозорість та відповідність вимогам;

- участь у глобалізованому ринку, підвищення конкурентоспроможності, розвиток бізнесу з клієнтами та партнерами незалежно від їхнього місцезнаходження.

Економічні оператори, зацікавлені у використанні спрощення CCI та системи CCI, повинні бути власниками дозволу CCI, тому їм слід спочатку подати заявку на такий дозвіл. Заявник на дозвіл CCI повинен звернутися до компетентних митних органів у державі-члені ЄС, де заснований заявник, які можуть видати дозвіл відповідно до статті 179 UCC.

Друга фаза системи CCI розширить можливості обробки спрощеної, додаткової декларації, запису в облікових записах декларанта, підакцизних товарів та товарів у контексті торгівлі ЄС із спеціальними фіскальними територіями. Вона запланована на 2 червня 2025 року.