Новини сайту

У МІУ роз'яснили питання щодо бронювання водіїв

У МІУ роз'яснили питання щодо бронювання водіїв

MT UNDI -
Кількість відповідей: 0

555

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України (МІУ) провели зустріч із представниками ринку транспорту та логістики, на якій обговорили питання, пов’язані із бронюванням водіїв.

У МІУ нагадали, що процедура бронювання діє понад рік. Профільну постанову Кабінету міністрів України було прийнято ще у січні минулого року. За цей час до міністерства звернулось 18 компаній, які займаються перевезеннями. 11 із них отримали статус критично важливих для економіки. Ще 4 усувають недоліки у документах.

Сам механізм працює таким чином: підприємство набуває статусу критично важливого – після надає перелік військовозобов’язаних МІУ – міністерство направляє дані на Генштаб – Генштаб подає узгоджені списки до Мінекономіки – Мінекономіки приймає рішення про бронювання та інформує Міністерство та Генштаб – Генштаб доводить це рішення до відомої ТЦК – підприємство видає військовозобов’язаному витяг з рішення Мінекономіки про бронювання. Щоб отримати статус критично важливого підприємства, головне – відповідати щонайменше трьом критеріям із семи. Наприклад:

відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ;

розмір середньої заробітної плати на підприємстві повинен бути не меншим за середню у регіоні відповідно до даних Держстату;

ліцензія та дозвільні документи для перевезення, для вантажних – виконувати перевезення для ЗСУ або доставляти гуманітарні вантажі (цьому теж має бути підтвердження).

«Бронуванню в будь-якому випадку підлягають лише 50% співробітників кількості військовозобов’язаних. Це можуть бути як водії, так і інші спеціалісти підприємства. Важливо, що не можуть бути заброньовані дефіцитні військово-облікові спеціальності». – Сергій Деркач

Щодо ФОП і чи можуть вони отримати статус критично важливих, то чинне законодавство дає можливість «підприємствам, установам, організаціям».

«ФОП – це суб’єкти господарювання. Чіткої відповіді немає, тому ми надсилаємо відповідного листа на Міністерство економіки для отримання роз’яснень. Плюс поки що жоден ФОП до Міністерства документів не подавав, тому досвіду розгляду немає.» – Сергій Деркач

Термін бронювання – півроку. Після цього списки подаються повторно. Термін статусу критичного підприємства – один рік, після чого знову подається аналогічний пакет документів.

Вся процедура та деталі описані за посиланням.